‘Opblaasbare president’ van M.H. Vesseur knalt erin

MHVesseur Opblaasbare president

‘Opblaasbare president’ bevat dertien korte, surreële verhalen van M.H. Vesseur. Sommige werden reeds publiceerd en met applaus ontvangen in diverse literaire tijdschriften in diverse landen. U kunt doorklikken naar diverse online winkels via de links onderaan deze pagina.

Uit het voorwoord van ‘Opblaasbare president’:

Iemand stelde eens de vraag wat men over tienduizend jaar zal weten over onze tijd. Toegegeven, de vraag sloeg op de 20ste eeuw, maar het antwoord dat schrijver J.G. Ballard noteerde was veelzeggend en net zo goed van toepassing op onze tijd. In de actualiteit lijken dingen verschrikkelijk belangrijk. We kunnen moeilijk afstand nemen van die belangrijkheid en daarmee deels van onze eigen, vermeende belangrijkheid. Wat blijft er over van al die uitvindingen, van de opkomst van internet, van de wereldoorlogen, van Hiroshima, van Elvis Presley, van de Nobelprijs, van de genocides en de vernietigingskampen, van onze beroemdheden, de Kennedy’s en de Beatles. We kunnen pagina’s volschrijven met verworvenheden en dingen die wij belangrijk vinden, maar volgens Ballard weten ze over tien millennia nog maar één naam.

Neil Armstrong.

En hij kon nog wel eens gelijk hebben ook. Vanuit de gedachte dat de hele evolutie bestaat uit bewegingen omhoog en omlaag, is de gedachte dat de eerste mens op de maan het hoogste is dat de mens ooit heeft bereikt, niet zo gek. Sinds dat unieke moment in 1968, sinds de woorden ‘It’s a small step for man, but a giant leap for mankind’ moeten we helaas constateren dat verdere vooruitgang is uitgebleven. Vooruitgang niet in de zin van verbeteringen van onze gezondheid en de kwaliteit van het dagelijks leven, maar gewoon, vooruitgang in de zin van een majeure stap naar een ander plan. Neil stapte op de maan en zag dat er verder niets is.
Dat was duidelijk een etage te hoog. Sindsdien zijn we niet verder gestegen, maar eerder — op het moment van schrijven — aan het terugglijden naar een dieper bijgeloof. Bijna alsof het er bij ons niet in wil dat we voor meer bestemd zijn.
De vraag die dit alles oproept, is: wat moeten we vastleggen van onze tijd, als er toch verder niets van zal beklijven?

Persoonlijk denk ik dat Ballard zich met zijn antwoord — hoe kan het ook anders in zo’n geïsoleerde uitspraak — heeft beperkt tot de werkelijkheid. Van die werkelijkheid blijft op den duur maar weinig van belang over. Maar hij negeerde de verbeelding van de mens: de kans is groot dat we tienduizend jaar later nog altijd genieten van sonaten van Beethoven en cantaten van Bach, en van verhalen die overleven. De verbeelding is misschien wel tijdlozer dan de werkelijkheid.

Wie zal het zeggen. Welke verhalen zullen worden verteld aan de kampvuren van de post-beschaving? Wie garandeert u dat dat het echt gebeurde is, of de producten van onze verbeelding, zoals op de volgende bladzijden?

Bij het schrijven van deze verhalen was de 21ste eeuw mijn voornaamste inspiratiebron. Nog beneveld door de voorgaande honderd jaar haasten wij ons nu reeds anderhalf decennium derwaarts, richting het ongewisse, maar toch tekenen zich reeds contouren af. Want typerend voor het begin van deze eeuw is alvast dat thans de redeloosheid ons via de rede tot gehoorzaamheid tracht te dwingen.

Er komt een moment, dat fictie en werkelijkheid definitief niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Ik neem daar graag een voorschot op.

M.H. Vesseur

OPBLAASBARE PRESIDENT
Door: M.H. Vesseur
Uitgever: Vibes Publishing
Verkrijgbaar als paperback bij Boekenbestellen.nl ISBN 9789491908255
Verkrijgbaar als paperback bij Bookspot (voorheen ECI) ISBN 9789491908255
Verkrijgbaar als Kindle ebook bij Amazon ISBN 978-94-91908-18-7
Verkrijgbaar als Apple iBook ISBN 978-94-91908-17-0
Verkrijgbaar als ebook bij Kobo ISBN 978-94-91908-17-0
Verkrijgbaar als paperback* bij Amazon ISBN 978-94-91908-25-5 (* Deze link leidt naar Amazon.de.)
Wilt of kunt u niet bestellen via bovenstaande internetwinkels? Dan kunt u ‘Opblaasbare president’ ook direct bij de uitgever bestellen via ons bestelformulier. Ga naar het bestelformulier. U kunt ook terecht bij de Bruna winkels.